Marketing

Co je online marketing

Online marketing je soubor nástrojů a metod používaných k propagaci produktů, služeb nebo značek na internetu. Představte si, že máte stánek s limonádou. Chcete, aby o vaší limonádě vědělo co nejvíce lidí, aby ji přišli ochutnat a nakoupit. V reálném světě byste mohli rozvěsit plakáty nebo rozdat letáky. Online marketing je jako digitální verze těchto plakátů a letáků, ale je mnohem sofistikovanější.
Jirka Galandr
17 min.

Online marketing je soubor nástrojů a metod používaných k propagaci produktů, služeb nebo značek na internetu. Představte si, že máte stánek s limonádou. Chcete, aby o vaší limonádě vědělo co nejvíce lidí, aby ji přišli ochutnat a nakoupit. V reálném světě byste mohli rozvěsit plakáty nebo rozdat letáky. Online marketing je jako digitální verze těchto plakátů a letáků, ale je mnohem sofistikovanější.

Místo papírových plakátů máte webové stránky a reklamy, které se objevují na internetu, když lidé hledají něco, co by je mohlo zajímat. Tyto reklamy mohou být ve formě textu, obrázků, videí nebo dokonce interaktivních prvků, které přitahují pozornost a lákají lidi, aby na ně klikli.

Jednou z klíčových výhod online marketingu je jeho schopnost cílit na určité skupiny lidí. Například, pokud prodáváte dětské hračky, můžete své reklamy ukazovat především rodičům s malými dětmi. To se děje díky různým online nástrojům, které sledují, co lidé hledají a jaké stránky navštěvují, aby mohly reklamu zobrazit správným lidem ve správný čas.

Kromě reklam zahrnuje online marketing také další metody jako je optimalizace pro vyhledávače, známá jako SEO, což znamená upravování vašeho webu tak, aby se objevoval co nejvýše v seznamu výsledků, když někdo hledá na internetu něco, co souvisí s vaším produktem nebo službou. Existují také sociální média, kde můžete interagovat s potenciálními zákazníky, sdílet obsah a vytvářet komunitu kolem vaší značky.

Celkově online marketing spojuje technologie a kreativitu, aby zaujal lidi, kteří tráví čas online, a přesvědčil je, aby se stali vašimi zákazníky. Je to dynamický a neustále se vyvíjející obor, který vyžaduje, abyste byli vždy o krok napřed, abyste pochopili, co zákazníky zajímá a jak je nejlépe oslovit.

Budoucnost online marketingu

Zdroje online marketingu

Online marketing lze rozdělit do několika základních typů a kategorií. Zde je seznam těch nejběžnějších:

  1. Marketing ve vyhledávačích (SEM): Zahrnuje optimalizaci pro vyhledávače (SEO) a placené reklamy (PPC).
  2. SEO (Search Engine Optimization): Práce na tom, aby se vaše webové stránky objevily co nejvýše v přirozených výsledcích vyhledávání.
  3. PPC (Pay-Per-Click): Reklamy, za které platíte vždy, když na ně někdo klikne. Obvykle se zobrazují nad nebo vedle výsledků vyhledávání.
  4. Content Marketing: Vytváření a sdílení obsahu (články, blogy, videa, infografiky atd.), který přitahuje pozornost a je sdílený s cílem přilákat a udržet publikum.
  5. Sociální média: Využívání platform jako jsou Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn atd. k propagaci značky, interakci s komunitou a vedení konverzací.
  6. Organický reach: Přirozené šíření obsahu mezi uživateli.
  7. Placená reklama: Specifické reklamní příspěvky cílené na specifické demografické skupiny.
  8. Email Marketing: Odesílání komerčních zpráv skupině lidí používajících email. Může zahrnovat newslettery, propagační kampaně nebo informační bulletiny.
  9. Affiliate Marketing: Spolupráce s externími partnery (affiliates), kteří propagují vaše produkty nebo služby za provizi z prodeje.
  10. Influencer Marketing: Spolupráce s vlivnými osobnostmi na sociálních médiích, aby propagovali vaše produkty svým sledujícím.
  11. Mobilní Marketing: Reklamy a aplikace optimalizované pro mobilní zařízení, včetně SMS marketingových kampaní.
  12. Video Marketing: Použití videí pro propagaci a zviditelnění značky nebo produktu. Může zahrnovat videa na YouTube, živá vysílání na sociálních sítích, nebo videoreklamy.
  13. Display Reklama: Grafické reklamy (bannery) zobrazené na webových stránkách nebo v reklamních sítích.
  14. Retargeting/Remarketing: Znovu oslovování uživatelů, kteří již navštívili vaše webové stránky, pomocí specifických reklam, které je mají přimět k návratu.
  15. Programmatic Advertising: Automatizovaný nákup a prodej reklamního prostoru pomocí softwaru.
  16. Native Advertising: Reklamy, které se přizpůsobují formě a funkci mediální platformy, na které se objevují, a vypadají jako běžný obsah.
  17. Online PR (Public Relations): Digitální verze tradiční PR, včetně správy reputace a vytváření vztahů s online komunitou a blogery.

Každý z těchto typů online marketingu může být dále specializován a přizpůsoben specifickým potřebám a cílům různých podniků a značek.

1. Marketing ve vyhledávačích (SEM)

Marketing ve vyhledávačích je jakýsi digitální ekvivalent umisťování reklamy na dobře viditelná místa ve městě. Představte si, že máte obchod a chcete, aby o něm lidé věděli. V online světě toho dosáhnete tak, že se vaše webové stránky objeví mezi prvními výsledky, když někdo hledá něco souvisejícího s tím, co nabízíte. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby:

Optimalizace pro vyhledávače (SEO): Je to jako uklízet a vylepšovat svůj obchod tak, aby byl co nejpřitažlivější pro zákazníky, kteří jdou kolem. V online světě to znamená pracovat na obsahu vaší webové stránky, aby byla zajímavá pro vyhledávače typu Google. To zahrnuje správné používání klíčových slov, kvalitní obsah a dobré technické zázemí stránky.

Placené reklamy (PPC): Tady jde o to, že si prostě pronajmete výlohu na velmi frekventovaném místě. V online kontextu to znamená koupit si reklamy, které se zobrazí, když někdo hledá klíčová slova související s vašimi produkty nebo službami. Platíte však pouze v případě, že na vaši reklamu někdo skutečně klikne.

2. Content Marketing

Content marketing můžeme přirovnat k pořádání zajímavých výstav nebo workshopů ve vašem obchodě, které přitáhnou lidi tím, že nabídnou něco hodnotného a poučného. Nejde jen o to lidi přimět, aby něco koupili, ale také o to, aby se o vás dozvěděli a měli o vás dobrý názor.

V praxi to znamená tvořit a sdílet různé články, blogy, videa nebo infografiky na témata související s tím, co děláte nebo prodáváte. Pokud prodáváte kávovary, můžete třeba psát o tom, jak vybrat ten nejlepší kávovar nebo jak si připravit dokonalou ranní kávu. Cílem je poskytnout užitečné informace, které vás ve výsledku učiní důvěryhodným odborníkem v oboru a vybudují pozitivní vztah s vašimi zákazníky.

3. Sociální média

Sociální média jsou dnes jako náměstí plné lidí, kde se můžete snadno bavit s přáteli, ale také potkat spoustu nových. Pro firmy to znamená mít možnost ukázat svůj obchod, produkty nebo služby přímo tam, kde je spousta potenciálních zákazníků. A jak můžete na sociálních médiích propagovat svůj obchod?

Organický reach znamená, že sdílíte obsah (fotky, příspěvky, příběhy) na vašem profilu, a doufáte, že se bude líbit a šířit mezi uživateli přirozeně, bez placení. To může zahrnovat interakce s vašimi sledujícími, odpovídání na jejich komentáře a vytváření komunity kolem vaší značky.

Placené kampaně jsou zase jako reklamní poutače na náměstí – investujete peníze do reklam, které se zobrazí uživatelům podle zadaných kritérií, jako jsou věk, zájmy nebo místo bydliště. Tyto kampaně mohou být velmi účinné, protože umožňují cílit přesně na ty lidi, kterým chcete vaše produkty nebo služby ukázat.

Ať už používáte organické metody nebo placené reklamy, důležité je, aby byl váš obsah na sociálních médiích autentický a zajímavý pro vaše sledující. Měl by odrážet hodnoty vaší značky a přinášet něco, co bude pro uživatele sociálních sítí přidanou hodnotou, ať už je to zábavný obsah, inspirativní příběhy nebo exkluzivní nabídky.

Každá z těchto metod online marketingu má svá specifika a nejlepší výsledky obvykle přináší jejich kombinace. Hlavní je rozumět svému publiku a vědět, jaké obsahy a formáty jsou pro ně nejzajímavější. Pak už jen stačí tvořit a sdílet obsah, který s nimi rezonuje a pomáhá budovat silnou online přítomnost vaší značky.

4. E-mailový marketing

E-mailový marketing je vlastně moderní verze posílání obchodních dopisů nebo letáků poštou, jen vše probíhá elektronicky a mnohem rychleji. Jde o to, že firmy posílají e-maily lidem, kteří se projevili o jejich služby nebo produkty zájem – například se přihlásili k odběru novinek na webu firmy.

Tyto e-maily mohou být různého druhu: některé informují o nových produktech, jiné nabízí speciální slevy nebo užitečné informace. Důležité je, aby e-maily byly přínosné a zajímavé pro příjemce, jinak skončí v koši nebo ještě hůře, jako spam.

Úspěch e-mailového marketingu stojí na dvou pilířích: na kvalitě kontaktů v e-mailové databázi (tedy na tom, že lidé, kterým e-maily posíláte, o ně opravdu stojí) a na obsahu, který musí být atraktivní a relevantní. E-mailový marketing je mocný nástroj, protože umožňuje budovat dlouhodobý vztah se zákazníky a efektivně cílit na různé segmenty vaší klientely.

5. Affiliate marketing

Affiliate marketing je podobný proviznímu systému, který možná znáte z obchodu nebo služeb. V online světě to funguje tak, že webmaster umístí na svou stránku odkazy na produkty nebo služby a když někdo přes tyto odkazy něco koupí, webmaster dostane odměnu – provizi.

To je win-win situace: prodejce získá zákazníka, na kterého by sám možná nenarazil, a webmaster vydělá peníze za propagaci. Tento druh marketingu je velmi populární na blogovacích platformách, v recenzních webech nebo na tematických fórech, kde lidé hledají informace a doporučení před nákupem.

6. Marketing na základě vlivu (Influencer marketing)

Influencer marketing využívá popularitu a důvěryhodnost osob, které mají velký vliv na sociálních médiích – influencerech. Firmy s nimi spolupracují tak, že je požádají, aby ve svých příspěvcích nebo videích prezentovali jejich produkty či služby.

Tato forma marketingu je účinná, protože lidé mají tendenci důvěřovat doporučením od osob, které obdivují a sledují. Spolupráce s influencery může značce pomoci oslovit širší publikum a získat nové zákazníky. Důležité je najít správné influencery, kteří mají relevantní publikum pro daný produkt nebo službu.

7. Mobilní marketing

Mobilní marketing cílí na uživatele mobilních zařízení, což je dnes prakticky každý. Firmy využívají různé strategie, aby oslovily zákazníky přímo na jejich smartphonech nebo tabletech. Mohou to být SMS zprávy, aplikace, reklamy na sociálních sítích nebo na webech optimalizovaných pro mobilní prohlížeče.

Výhodou mobilního marketingu je, že je velmi osobní – váš smartphone je přeci jen velmi osobní zařízení. Navíc umožňuje využít specifické funkce mobilních zařízení, jako jsou GPS lokace, notifikace a další technologie pro zvýšení interakce s uživatelem. Příkladem může být posílání speciálních nabídek, když se uživatel nachází blízko obchodu, nebo upozornění na slevy v mobilní aplikaci.

Jednou z klíčových výhod mobilního marketingu je jeho imediatnost a omniprezence – lidé mají své telefony většinu času u sebe a jsou tak pro firmy dosažitelní téměř neustále. To umožňuje nejen rychlou reakci na chování zákazníků, ale také možnost personalizovat komunikaci na základě jejich aktuálních potřeb a preferencí.

Aby byl mobilní marketing efektivní, musí být zprávy krátké, výstižné a přinášet hodnotu. Je také důležité dbát na to, aby byla komunikace respektfulní a nenarušovala soukromí uživatelů, protože to může vést k negativním reakcím a odhlášení od služeb.

Každý z těchto typů online marketingu nabízí různé přístupy a strategie, jak dosáhnout potenciálních zákazníků. Nejúčinnější je většinou kombinace více kanálů, která umožňuje oslovit široké spektrum lidí a zároveň personalizovat komunikaci podle specifických cílových skupin. Klíčem k úspěchu je pochopit, jak každý z těchto kanálů funguje, a přizpůsobit jim své marketingové strategie pro maximální dosah a angažovanost.

8. Retargeting a Remarketing

Retargeting a remarketing jsou metody online marketingu, které se zaměřují na navrácení pozornosti uživatelů, kteří již projevili zájem o určité produkty nebo služby, ale z nějakého důvodu nedošlo k dokončení akce, jako je nákup.

Představte si, že jste navštívili online obchod s botami, prohlíželi si různé modely, ale nakonec jste se rozhodli nic nekoupit. Retargeting zajistí, že vás tyto boty budou "sledovat" na internetu – v reklamách na jiných webech, na sociálních sítích atd., aby vám připomínaly, že si je můžete kdykoliv koupit. Toto je často realizováno pomocí cookies v prohlížeči, které "zapamatují" vaše předchozí aktivity.

Remarketing je podobný, ale často se používá prostřednictvím e-mailových kampaní. Pokud jste například přidali boty do košíku, ale nezaplatili jste je, obchod by vám mohl poslat e-mail s připomenutím nebo s nabídkou slevy, abyste nákup dokončili.

Obě tyto strategie jsou velmi účinné v zvyšování konverzních sazeb, což jsou procenta návštěvníků, kteří skutečně provedou kýženou akci (např. nákup). Jsou založeny na předpokladu, že pokud uživatel projevil zájem jednou, je větší šance, že to udělá znovu, pokud bude mít dostatečnou motivaci.

9. Marketingové automatizace

Marketingové automatizace se týká použití softwaru a technologií pro automatizaci opakujících se marketingových procesů. To zahrnuje e-mailové kampaně, sociální média, segmentaci zákazníků, správu kampaní a mnoho dalších úloh.

Cílem automatizace je učinit marketingové procesy efektivnějšími a umožnit marketérům soustředit se na strategickou stránku práce, místo aby ztráceli čas rutinními úlohami. Například, pokud máte seznam e-mailů, marketingová automatizace může zajistit, že správní lidé dostávají správné zprávy ve správný čas, aniž byste museli každou zprávu posílat ručně.

Software pro marketingovou automatizaci může také poskytovat podrobné analýzy a reporty, které pomáhají pochopit, jaké strategie fungují a které je potřeba vylepšit. To může pomoci značkám lépe porozumět svým zákazníkům a efektivněji přizpůsobit své marketingové zprávy.

10. Virální marketing

Virální marketing je strategie, která se snaží využít sociální sítě k rychlému šíření zprávy o produktu nebo službě. Cílem je vytvořit obsah, který je natolik zajímavý, zábavný nebo inspirující, že lidé budou chtít sdílet tento obsah s ostatními ve své sociální síti.

Příkladem virálního marketingu může být vtipné video, emocionální reklama nebo originální online hra. Pokud obsah zaujme, lidé ho začnou sdílet, a tak se o něm dozvědí stále více a více lidí, což může vést k exponenciálnímu rozšíření dosahu značky.

Výzvou virálního marketingu je vytvoření obsahu, který je dostatečně zajímavý, aby lidé chtěli sdílet. To vyžaduje kreativitu a dobré pochopení toho, co rezonuje s cílovým publikem. Někdy může být obsah navržen tak, aby vyvolával silné emoce nebo byl zábavný, jindy může být účinný díky své užitečnosti nebo informační hodnotě.

Jedním z příkladů virálního marketingu může být "Ice Bucket Challenge", která se stala virální na sociálních sítích a pomohla zvýšit povědomí a finanční prostředky pro výzkum ALS. Tato výzva spočívala v tom, že lidé na sebe vylévali ledovou vodu a vyzývali své přátele, aby udělali totéž a přispěli na charitu.

Virální marketing může být velmi účinný, ale je také nevyzpytatelný – není snadné garantovat, že se nějaký obsah stane virálním. Je to také dvojsečná zbraň, protože negativní obsah se může šířit stejně rychle jako pozitivní. Firmy proto musí být připraveny efektivně reagovat a komunikovat v případě, že se virální obsah obrátí proti nim.

11. Partnerský marketing (Affiliate marketing)

Partnerský marketing je metoda propagace, kdy firma odměňuje jednotlivce nebo jiné firmy (tzv. affiliate partnery) za každého zákazníka nebo návštěvníka, který přijde na jejich web prostřednictvím doporučení partnera. Představte si to jako provizi za to, že někoho přivedete do obchodu.

Jak to funguje? Partnerský marketér (partner) propaguje produkty nebo služby pomocí různých online nástrojů, jako jsou webové stránky, blogy, sociální média nebo e-mailové marketingové kampaně. Používá speciální odkazy nebo promo kódy, které sledují doporučení. Pokud někdo klikne na tento odkaz a provede nákup, partner získá odměnu – často procentuální podíl z prodeje.

Tento typ marketingu je výhodný pro obě strany: firmy získávají nové zákazníky bez předchozích marketingových nákladů (platí se až po úspěšném prodeji), a partneři mají možnost vydělat si na propagaci produktů, které se jim líbí nebo ve které věří. Pro úspěšný affiliate marketing je klíčové vybírat si produkty, které jsou relevantní pro publikum partnera, a vytvářet přesvědčivý obsah, který přiměje lidi k nákupu.

12. Influencer marketing

Influencer marketing spočívá ve spolupráci značek s vlivnými osobnostmi na sociálních médiích, takzvanými influencery, k propagaci produktů, služeb nebo kampaní. Influencer je někdo, kdo má schopnost ovlivnit nákupní rozhodnutí svých sledujících díky své autoritě, znalostem, pozici nebo vztahu ke svému publiku.

V praxi to může vypadat tak, že značka poskytne influencerovi své produkty zdarma nebo zaplatí za to, aby o svých produktech mluvil nebo je ukazoval ve svých příspěvcích na sociálních sítích. Vliv influencerů se měří nejen počtem jejich sledujících, ale také schopností budovat s nimi silné vztahy a angažovanost.

Influencer marketing může být velmi účinný, protože lidé často věří osobním doporučením více než tradičním reklamám. Firmy by měly pečlivě vybírat influencery, kteří jsou relevantní pro jejich značku a jejichž hodnoty a image jsou v souladu s tím, co firma reprezentuje.

13. Marketing prostřednictvím obsahu (Content marketing)

Content marketing je strategie, která zahrnuje tvorbu a distribuci hodnotného, relevantního a konzistentního obsahu, aby se přilákala a udržela jasně definovaná audience – a nakonec, aby se stimulovala zákaznická akce vedoucí k zisku.

Tento přístup spočívá v tom, že místo toho, aby se firma snažila prodat své produkty nebo služby přímo, vytváří obsah, který jejich potenciálním zákazníkům něco přináší – může to být užitečná informace, zábava, vzdělání nebo inspirace. To může zahrnovat články na blogu, videa, infografiky, podcasty a mnoho dalších forem obsahu.

Cílem content marketingu je stavět důvěru a vztahy, posilovat brand a stát se autoritou v dané oblasti. Když firmy poskytují cenný obsah, lidé k nim mají větší důvěru a jsou ochotnější je brát v úvahu, když přijde čas na nákup.

Například, firma prodávající kuchyňské spotřebiče může vytvářet recepty nebo návody na vaření, které ukazují, jak se jejich produkty používají. Nebo výrobce turistického vybavení může sdílet příběhy a průvodce pro dobrodružné cesty, které inspirují a informují jejich cílové publikum.

Důležité je, aby byl obsah pravidelně aktualizován a udržován svěží a relevantní. To může vyžadovat značné úsilí a zdroje, ale v dnešním digitálním světě je content marketing klíčovým prvkem pro úspěch v online prostředí. Jeho výhodou je, že efektivně prováděný content marketing může přinést dlouhodobé výsledky a organický růst návštěvnosti a zákazníků.

Plusy a minusy online marketingu

Online marketing je v dnešní digitální době nezbytný pro dosahování obchodních cílů, a to jak z krátkodobého, tak dlouhodobého hlediska. Jeho výhody jsou zřetelné: umožňuje přesně cílit a oslovit určité skupiny zákazníků, nabízí měřitelnost výsledků a ROI (návratnost investic), a poskytuje flexibilitu ve strategii a implementaci kampaní. Díky technologiím, jako je data mining a umělá inteligence, se online marketing stává stále sofistikovanějším a efektivnějším.

V budoucnosti lze očekávat, že online marketing bude ještě více personalizovaný a interaktivní, s rostoucím využitím rozšířené a virtuální reality. To by mohlo vést k ještě většímu zapojení zákazníků a zlepšení zákaznické zkušenosti.

Na druhou stranu, online marketing má i své nevýhody. Vysoká konkurence na internetu může znamenat, že se značky musí neustále inovovat a investovat do reklamy, aby zůstaly viditelné. Dále, přetížení informacemi může vést k tomu, že zákazníci jsou bombardováni příliš mnoha reklamami, což může mít za následek reklamní slepotu. Také existují obavy ohledně ochrany soukromí a bezpečnosti dat, které se mohou stát významnými překážkami pro firmy i spotřebitele.

Vzhledem k neustálým změnám v technologiích a zákaznických preferencích musí firmy udržet krok s nejnovějšími trendy a přizpůsobit své strategie, aby zůstaly relevantní. To zahrnuje nejen sledování nejnovějších inovací v online marketingu, ale také udržování etických standardů a transparentnosti vůči zákazníkům, aby si udržely jejich důvěru.

Online marketing od Galandr.com

V dnešním digitálním světě je efektivní online marketing nezbytností pro každý e-shop nebo web. My v Galandr.com chápeme, že úspěch vašeho online podnikání závisí na správné kombinaci marketingových strategií, které zvýší viditelnost vaší značky, přilákají více návštěvníků a zvýší konverzní poměr.

SEO (Search Engine Optimization)

Optimalizace pro vyhledávače je základem pro zvýšení organické návštěvnosti. Zajistíme, aby váš e-shop byl optimalizován s ohledem na nejnovější algoritmy vyhledávačů, což pomůže zlepšit jeho pozici ve výsledcích vyhledávání a přitáhnout kvalitní návštěvníky.

Placená PPC reklama

Zaměříme se na PPC (pay-per-click) kampaně, které vám poskytnou okamžitý tok potenciálních zákazníků. Naše služby zahrnují vytvoření a správu reklamních kampaní na Google Ads, Facebook Ads a dalších platformách.

Content marketing

Vytvoříme a rozšíříme kvalitní obsah, který přiláká a udrží pozornost vašeho cílového publika. Naše služby content marketingu zahrnují tvorbu blogových příspěvků, e-knih, videí a infografik, které poskytnou hodnotu vašim zákazníkům a podpoří vaši značku.

E-mailový marketing

Vybudujeme efektivní e-mailové kampaně, které vám pomohou udržet kontakt s vašimi zákazníky a pravidelně je informovat o novinkách, akcích a speciálních nabídkách.

Marketing na sociálních sítích

Náš tým expertů na sociální média vytvoří strategii přizpůsobenou vašemu obchodu, která zvýší zapojení a loajalitu zákazníků na platformách, jako jsou Facebook, Instagram, Twitter a LinkedIn.

Analýza a reporting

Poskytneme vám pravidelné reporty a analýzy, které vám umožní sledovat výkon vašich marketingových kampaní a strategií, což vám pomůže pochopit, co funguje, a přizpůsobit vaše taktiky pro maximální výkon.

V Galandr.com jsme odhodláni poskytovat komplexní online marketingové služby, které jsou transparentní, efektivní a přizpůsobené potřebám vašeho podnikání. Jsme tady, abychom vám pomohli dosáhnout vašich marketingových cílů a růstu vašeho e-shopu nebo webu. Kontaktujte nás ještě dnes a zjistěte, jak vám můžeme pomoci vyniknout v digitálním světě.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner