Technology

10 důvodů, proč by vaše webové stránky měly být postaveny na redakčním systému WordPress

Redakční systém WordPress začal již v roce 2003 jako platforma pro blogery, díky jeho jednoduchosti si jej však oblíbili mnozí lidé na celém světě. To vedlo k neustálému vývoji WordPressu ze strany jeho tvůrců až do stádia, kdy se WordPress stal nejefektivnějším způsobem, jak si založit a spravovat vlastní webovou stránku.
Jirka Galandr

Redakční systém WordPress začal již v roce 2003 jako platforma pro blogery, díky jeho jednoduchosti si jej však oblíbili mnozí lidé na celém světě. To vedlo k neustálému vývoji  WordPressu ze strany jeho tvůrců až do stádia, kdy se WordPress stal nejefektivnějším způsobem, jak si založit a spravovat vlastní webovou stránku.

1. Otevřenost

WordPress je takzvaný Open Source, tedy volně šiřitelný produkt. To znamená:

  • je zdarma pro soukromé a komerční účely
  • jeho zdrojový kód je volně dostupný
  • každý může jeho kód upravit, nebo na něm stavět

Toto jsou hlavní důvody, proč se WordPress stal jedničkou v poli jednoduchých, ale přitom kvalitních a plně funkčních webových stránek na internetu.

2. Obrovská komunita

Právě kvůli otevřenosti WordPressu se vytvořila obrovská komunita lidí, kteří s ním pracují a používají ho, vytvářejí pro něj nová rozšíření a doplňky, a tvoří drahocennou součást diskusních fór a podpůrných skupin. Pokud máte s vaší www stránkou postavenou na systému WordPress nějaký problém, je velmi pravděpodobné, že vám někdo z komunity lidí kolem WordPressu pomůže váš problém vyřešit.

3. Velký výběr rozšíření a doplňků

Publikační systém WordPress sám o sobě nedokáže vyhovět všem požadavkům a potřebám všech internetových stránek, a ani se o to nesnaží. Na to by musel být velmi robustní, a proto pomalý a těžkopádný. WordPress na to jde přesně z opačného směru, a čas dokázal, že na to jde správně. V základním balíku se nachází pouze minimum nutné pro chod vaší web stránky. Jedná se o základní kostru vaší stránky a její administraci. Všechny speciální funkcionality, rozšíření a vylepšení jsou řešeny formou pluginů, nebo zásuvných modulů.

Výhody zásuvných modulů

OTEVŘENOST - Vlastní zásuvný modul si může vytvořit úplně každý, kdo se vyzná v programování web stránek.
DOSTUPNOST - Existuje neuvěřitelné množství zásuvných modulů, které řeší ještě větší počet různých problémů. Wordpress nabízí více než 24 000 zásuvných modulů!
CENA - Každý, kdo chce publikovat svůj vlastní zásuvný modul na web stránce wordpress.com, ho musí zveřejnit pro používání zdarma, včetně komerčního použití.

4. Velký výběr designů (témat)

Na oficiální web stránce wordpress.org máte na výběr z více než 1700 témat, které jsou zdarma.Pokud vám základní témata nestačí a máte zájem o něco náročnější, můžete si vybrat z tisíců témat nabízených různými firmami a jednotlivci z celého světa. Za poplatek tak získáte velmi elegantní téma s profesionálním designem a vynikající webovou funkčností. Velká většina kvalitních šablon je responzivní! To znamená, že reaguje a přizpůsobuje se zobrazením pro tablety a mobilní telefony.

5. Vlastní administrace – CMS systém

Každá webová stránka postavená na CMS systému WordPress má vlastní administraci. Administrace WordPressu je velmi jednoduchá, přehledná a srozumitelná. Zejména proto je redakční systém WordPress oblíbený u takového velkého množství lidí. Přidat nový článek na web dokážete během prvních pár minut. Obsah článků na vašem blogu a podstránkách se dá upravovat jako ve Wordu. Umíte si nastavit nadpisy, seznamy, tučné a šikmé písmo, zarovnání textu, změnit barvy textu, či přidat obrázek, nebo celou galerii.

6. Jednoduchost užívání

Administrace Vaší webové stránky přes WordPress je tím nejjednodušším variantou z mnoha jiných řešení. Ve funkcionalitě přitom WordPress vůbec není omezen, jak jsme si říkali výše.

7. Soběstačnost

Už nemusíte otravovat vašeho grafika nebo programátora, aby vám na web stránku přidal nové fotografie, nebo upravil texty podstránek. Teď to dokážete díky jednoduché administraci sami.Díky vlastní administraci ušetříte peníze za grafika a webdesignera, a zrychlíte čas potřebný pro její úpravy a přidání nových informací, které jsou tím důležitým pro vaše zákazníky. Aktualizace a aktuálnost obsahu má obrovský vliv na SEO a pozice Vašeho webu v internetových vyhledávačích.

8. Optimalizace pro vyhledávače

Velkou výhodou www stránek postavených na WordPressu je skutečnost, že se dají velmi jednoduše optimalizovat pro vyhledávače. Díky tomu bude vaše stránky vypadat lépe v očích vyhledávačů Google i Seznam a bude se zobrazovat výše ve výsledcích hledání. To vám pomůže získat mnoho návštěv a potenciálních zákazníků, bez velké námahy. WordPress je dobře optimalizován pro Google a jiné vyhledávače, ale po jeho drobných úpravách budou vaše výsledky ještě lepší.

9. Blog a komentáře v základním balíku

WordPress vznikl jako blogovací platforma. Teprve později se z něj vyvinul komplexní, plně funkční nástroj na tvorbu a administraci profesionálních webových stránek. Základní funkce WordPressu, blog, dodnes nevymizela a stále je jednou z jeho nejlepších funkcí. Umožňuje velmi jednoduchým způsobem komunikovat s vašimi aktuálními nebo potenciálními zákazníky, přidávat na web stránku nové informace, fotografie, videa, či odkazy na jiné zajímavé zdroje informací. Seznam.cz i Google doslova milují webové stránky, které mají pravidelně aktualizovaný blog s kvalitním obsahem.

10. Úprava vaší webové stránky přes mobilní telefon nebo tablet

Díky neoficiálním Andoid a iOS aplikacím můžete upravovat vaši web stránku i přes váš oblíbený mobilní telefon či tablet.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner