Technology

Top 7 webdesign trendů pro rok 2014

Rok 2014 se pomalu končí a tak je čas bilancovat. Podívejme se na to co nám rok přinesl v oblasti tvorby webových stránek a sečtěme hlavních sedm "top trendů roku 2014". Představíme si ty, které obohatily prohlížení a zjednodušily přístup na internet.
Jirka Galandr

Rok 2014 se pomalu končí a tak je čas bilancovat. Podívejme se na to co nám rok přinesl v oblasti tvorby webových stránek a sečtěme hlavních sedm "top trendů roku 2014". Představíme si ty, které obohatily prohlížení a zjednodušily přístup na internet.

Responzivní webdesign

Asi na tom nebude žádné překvapení ale responzivní design byl v "top" i pro minulý rok a určitě zůstal i pro tento. Kdo nenaskočil na vlak responzivního designu, bude brzy v zatracení. Ještě stále se vyvíjejí "mobilní stránky" což prodražuje a komplikuje celé vnímání webových stránek. Používání mobilních zařízení stoupá vysokou rychlostí. Každý den jsou představovány nová zařízení s různými rozměry či rozlišením. Aktuální a moderní weby jsou responzivní a těží z toho.

Jedno-stránkový layout

Místo toho, aby bylo nutné v menu proklikávat na různé stránky a čekat na načtení, tak řada webů tento přechod už řeší jednoduchým rolování na daný obsah. Ať už pro uživatele na telefonu nebo i na počítačích, celou stránku projdete "scrollování" dolů. Setkáváme se s tím, že navigace je někdy na straně nebo je i statická. Jedno-stránkový layout zjednoduší webové stránky a vyvaruje se čekání při proklikávat na jednotlivé podstránky. Čtenáři si jednoduše přejdou na část obsahu, která je zajímá bez zbytečného "plýtvání" času klikáním. Stále více se v kombinaci s jednostránkových layoutem setkáváme s "Parallax scrollingem", který je zástupcem statického menu, avšak někdy místo menu zobrazuje titulek obsahového bloku na kterém jste plus proklik zpět, dopředu a s tlačítkem pro menu.

Parallax Scrolling

Toto je velká novinka, která přišla spolu s HTML5 a CSS3. Je to známý prvek hlavně z video her, kde se již určitou dobu používá. Velmi působivé menu, které při "scrollování" zůstává staticky obvykle na vrchní části stránky. Vznikají tak velmi zajímavé animace při přecházení z jedné obsahové části na jinou. Někteří odborníci to nazývají "wow" faktorem, který zaujme oko čtenáře na první pohled. Když se menu při čtení delšího textu neztrácí čtenáři mohou kdykoliv přejít na jinou část stránky aniž by se museli dostat na začátek stránky.

Plochý "flat" design

Horký trend šířící se internetem velmi rychle. Určitě tomu pomohlo představení Windows 8, který čerpá z tohoto designu. Celá idea je zachováním 2D stylu webové stránky. Počítač, telefon nebo tablet mají ploché obrazovky. Stíny a textury, které dávaly stránkám více 3D vzhled jsou zjednodušeny. Předchozí snahy designérů o oční klam a 3D efekt tento design zavrhl. Můžeme ho vyjádřit v jedné větě: působivé plné barvy, tlusté linky a minimalistický webdesign bez stínů s kreativním využitím typografie. Stejně i loga některých gigantů aplikovali tento trend do svých redesignů.

Neonové barvy

Využití neonových barev lze vidět na ulicích či v obchodech. Tak proč by nemohli být i na webových stránkách. Možná to není nejlepší řešení ze všech, ale určitě to přiláká pozornost uživatelů. Teplé barvy zkrášlují webové stránky a tím nabízejí více emocí pro čtenáře.

Výrazná typografie

Někteří tvrdí, že text je na webu to nejdůležitější a určitě mají pravdu. Poslední dobou se ale stále více dostavuje trend míchání fontů, které spolu nesouvisí. S příchodem "web fonts" od google nebo jen možností aplikace jakéhokoliv fontu na stránky se limity velmi posouvají. Typografie se tak stala zbraní moderního webdesignera. Použití zajímavých fontů a jejich kombinace nemá skoro hranic. Patkové či bezpatkové fonty se mixují dohromady. Uvidíme jak se bude tomuto trendu nového webdesignu dařit v dalších letech.

Interaktivní Infografika

Podle některých studií, lidé na webu ani moc nečtou. Spíše si prohlížejí obrázky. A zde nastupuje infografika. Spojování zažitých znaků pro různé prvky stránky zjednodušuje vysvětlování obsahu bez dlouhých bloků textu. S jednoduchým využitím statistik a zajímavých obrázků se dá dobře vyjádřit skoro cokoliv. Prezentace dat nejen tabulkovou formou nabrala kreativní spád. Využívání různo-barvených kreací je populární. Ale to není všechno. Spojte infografiky s trochou html kódu a dostanete dynamickou verzi barevných grafů obrázků.Uvidíme co nám přinese rok 2015 a příště se na to společně podíváme.

Publikoval: Jiří Galandr / konzultant online marketingu

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner