Marketing

Cesta do hlubin zákazníkovy mysli

Zákazníky a občas i nás překvapuje, jak lidé používají Google v nákupním procesu. Zatímco nám vyhledávače nedokáží přečíst myšlenky, musíme se spoléhat na slova. Pro dobrého marketéra je důležité rozumět slovům, které používá jeho cílovka a také tomu, jak je používá.
Jirka Galandr

Zákazníky a občas i nás překvapuje, jak lidé používají Google v nákupním procesu. Zatímco nám vyhledávače nedokáží přečíst myšlenky, musíme se spoléhat na slova. Pro dobrého marketéra je důležité rozumět slovům, které používá jeho cílovka a také tomu, jak je používá.

Vaši zákazníci neznají odborné výrazy

Vy svému produktu rozumíte nejlépe. Znáte jeho výhody, specifikace i konkurenční ceny. Jste s ním sžit. Proto je někdy těžké dívat se na něj očima zákazníků. Přesto, že vy byste nejraději inzerovali svůj produkt jako jibbitz, vaši zákazníci chtějí ozdobu na boty Crocs.Oni neznají odborná a často ani správná slova, kterými svůj produkt popisujete vy. Vyjděte jim vstříc a používejte slova, které používají oni. Odmění se vám spoustou dokončených objednávek.

Oni hledají v kontextu

Lidé negooglí jen tehdy, když chtějí něco nakoupit. Často hledají servis po nákupu, dělají si průzkum před nákupem, jsou prostě zvědaví. Například dotaz "masáž ve vířivce" těžko skončí nákupem. Pokud je cílem vaší kampaně prodej, musíme velmi citlivě pracovat s negativními slovy - těmi, na které zakážeme Googlu zobrazovat vaši reklamu.Pokud jste připraveni budovat s uživateli vztah, zapracujte na obsahové strategii. Když právě nechtějí nakupovat, tak nechť přijdou z vyhledávače na váš blog. A když se jednou rozhodnou nakoupit, přijdou rovnou do vašeho e-shopu, protože vás už znají a máte jejich důvěru.

Vědí přesně, co od vás chtějí

Nazouváky Crocs Crocband II.5 Clog doprava zdarma. Paráda, ne? Prodávat obuv či módu ​​s množstvím proměnných je vždy výzva.Vyhledávání vždy začne obecně - například "Dámské boty Crocs". Po chvilce však uživatelka zjistí, že dostala příliš obecné výsledky. Začne být tedy více a více přesná ve svém vyhledávání, až se dostaneme na úplný longtail. Ať už inzerujete na obuv Crocs nebo na tablet Medion, dejte si pozor na to, aby na webu opravdu byly. Pokud uživatel přijde na váš web poté, co viděl hledané slova v reklamě a v e-shopu není produkt, který hledal, ztratili jste nejen peníze za klik ale i celoživotní důvěru potenciálního zákazníka.

Přesto někdy hledají konkurenci

Boty jsou Crocs, smartphone je iPhone, e-mail je Gmail. Jméno nejsilnější značky v odvětví se někdy stane jménem celé kategorie produktů. Pro takovou značku je to obrovská radost, protože v myslích spotřebitelů se stane synonymem produktu. Konkurence z toho až takovou radost nemá ... Nemusíte mít však věšet hlavu.I na konkurenční slova lze inzerovat. Je třeba zvážit, zda se vám to vyplatí. Pokud prodáváte podobný produkt a mluvíte ke stejným lidem, tak chcete, aby se vaše nabídka zobrazovala i při vyhledávání konkurenčních slov. Takové prokliky jsou dražší kvůli nižší relevanci (jméno konkurenta se na vašem webu nevyskytuje), ale v některých situacích si prostě nemůžete dovolit je vynechat. A pozor na ochranné známky, v textu reklamy nesmíte použít konkurentovo jméno za žádných okolností.

Jsou ovlivněni sezónou

Holínky, olej do sekačky, klimatizace. Lidé vyhledávají produkty tehdy, když je potřebují. To platí u kamenných i internetových obchodníků a je to tak zjevná věc, že ​​bychom ji ani neměli zmiňovat. Hovoříme o tom proto, neboť platí, že vaši zákazníci vyhledávají podle sezóny.

I když to ne vždy dává smysl

Deštníky hledají, když začne pršet, klimatizace tehdy, když už je horko. Reálně nedostanou deštník dřív, než bude po dešti a na klimatizaci v sezoně si počkají tak dva-tři měsíce. Buďte chytří a využijte toho! Spusťte kampaň před sezónou. Použijte jako hlavní výhodu rychlou instalaci, zahrajte to na pohodlí a máte vyhráno, zatímco vaše konkurence ještě spí. Napište nám a poradíme vám, jak vytvořit Google Ads a Sklik kampaň, která vidí zákazníkům přímo do hlav. Uvidíte, funguje to!

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner