Business

Jak jsem z vašeho webu neodešel do 10-ti vteřin!

Příběh o deseti vteřinách, které máte na zaujetí návštěvníka webu před tím, než vaši webovou stránku definitivně a navždy opustí je asi tak stará jako webdesign sám. Nedobrá zpráva je, že se na ní od jejího vzniku téměř nic nezměnilo. A to "téměř" v předešlé větě, pro vaši informaci znamená výhradně to, že dnes máte ty vteřiny čtyři, maximálně pět.
Jirka Galandr

Povídání o kvalitě vstupní stránky Vašeho webu, aneb první dojem uděláš pouze jednou.

Příběh o deseti vteřinách, které máte na zaujetí návštěvníka webu před tím, než vaši webovou stránku definitivně a navždy opustí je asi tak stará jako webdesign sám. Nedobrá zpráva je, že se na ní od jejího vzniku téměř nic nezměnilo. A to "téměř" v předešlé větě, pro vaši informaci znamená výhradně to, že dnes máte ty vteřiny čtyři, maximálně pět.

5 důvodů, proč optimalizovat webovou stránku na první dojem.

  1. Návštěvníci Vašeho webu na úvodu návštěvy stránku jen vizuálně skenují a hledají záchytné body, cesty, kterými se vydat. Příležitost ukázat jim právě v této chvíli správný směr je neopakovatelná.
  2. První dojem je bez nejmenších pochyb emocionální velmi silný vjem. Ty čtyři sekundy a rozhodnutí zůstat, mohou být začátkem jednoho krásného přátelství a dlouhodobého vztahu.
  3. Optimalizace vstupní webové stránky (landing page) vás naučí vytvářet obsah s bezpodmínečným důrazem na návštěvníka. To ještě mnohokrát využijete při tvorbě kvalitního obsahu napříč celou webovou stránkou.
  4. Optimalizace vám pomůže pochopit důležitost tvorby hierarchie webového obsahu. Pro použitelnost webu a komfort procházení je tato dovednost neocenitelná.
  5. Pokud vstupní stránka webu selže v disciplíně prvního dojmu, na dojem druhý a třetí nedostane šanci.

"Hra na dojem" při tvorbě nové internetové stránky.

Co Vašeho potenciálního zákazníka přiměje prostudovat Vaši nabídku, omrknout reference nebo dokonce projevit zájem o spolupráci a neodejít? Kde je ona tenká hranice mezi jeho rozhodnutím říct PÁPÁ a nazdar nebo zůstat na webu? Mám pro Vás dobrou zprávu! Existují důležité oblasti kvalitní tvorby webových stránek, které dokážou návštěvníkovo rozhodnutí významně ovlivnit. Jaké?Čtěte prosím dál.Grafická podoba úvodní stránky webuDesign vstupní stránky webu musí návštěvníka zaujmout, vizuálně směrovat k důležitým částem obsahu a podněcovat k dalšímu prohlížení, nebo provedení požadované akce.Relevance obsahu vstupní webové stránkyAby vstupní stránka webu nabízela relevantní obsah, musí mít tam přesně ten obsah, který návštěvník očekává, potřebuje, vyhledává, který ho zajímá.Nastavení na dojemDojem návštěvníka z webové stránky je komplexní záležitost. Webová stránka musí vypadat a fungovat v souladu s očekáváním a zpřístupňovat návštěvníkovi informace nejjednodušším možným způsobem.Vyťukaná informační architekturaNastavovat různému obsahu správný stupeň důležitosti je klíčové. Hierarchie zpřehledňuje obsah, zjednodušuje cestu k nacházení důležitých informací a znásobuje komfort návštěvníka webové stránky.

Moudré rady z učebnice webdesignu

  • Pokud vám www stránka v první vteřině nedokázala vysvětlit svůj účel a co na ní najdete, zklamala vaše návštěvnické očekávání.
  • Důležité prvky se nacházejí nad záhybem obrazovky (částí webu viditelného bez nutnosti rolování obsahu směrem dolů).
  • Při budování hierarchie obsahu internetové stránky se vám může hodit vědět něco o modelu převrácené pyramidy.
  • Dodržováním webových konvencí zvyšujete komfort návštěvníka webu.
  • Snažit se zvýrazňovat všechny prvky www stránky je stejné, jako nezvýraznit nic.

Rádi Vám pomůžeme s kvalitním grafickým návrhem webu, s relevantním obsahem vstupních stránek a také s komplexním vytvořením nových internetových stránek.

Jaký dojem budí Váš web? Zeptejte se nás.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner