Marketing

Jak na úspěšný e-shop - marketing je klíč k úspěchu

Úspěch vašeho e-shopu závisí na řadě věcí. Dobře vedená marketingová kampaň je jedním z hlavních faktorů, které ho dokáží aktivně ovlivnit. Možností jak propagovat váš internetový obchod je mnoho, od nejjednodušších po nejdražší. Důležitý je cíl, který jste si pro své kampaně stanovili.
Jirka Galandr

Úspěch vašeho e-shopu závisí na řadě věcí. Dobře vedená marketingová kampaň je jedním z hlavních faktorů, které ho dokáží aktivně ovlivnit. Možností jak propagovat váš internetový obchod je mnoho, od nejjednodušších po nejdražší. Důležitý je cíl, který jste si pro své kampaně stanovili. Podpora značky je totiž stejně potřebná jako konečné zvýšení prodeje a počtu zákazníků. Mezi způsoby, kterým můžete podpořit marketingový a reklamní úspěch vašeho e-Shopu, je několik takových, které byste měli použít jako první. Jsou to ty nejefektivnější formy internetové reklamy a propagace vašeho obchodu na internetu, přičemž mají obvykle i nejlepší poměr cena / výkon co se týče nákladů na získání návštěvníka, případně na získání prodeje.

Mezi tyto marketingové nástroje e-shopu patří především tyto:

SEO pro Váš e-shop

Všichni o ní mluví, každý ji chce mít a každý chce být první. Optimalizace pro vyhledávače (SEO) se stala jakýmsi magickým pojmem. Být na předních místech ve vyhledávačích na atraktivní a konkurenční klíčová slova a spojeních chce být mnoho obchodů a webů. Chcete-li se o tato místa poprat, je třeba optimalizovat každou z důležitých oblastí:

  • Technická optimalizace eShopu
  • Optimalizace obsahu podle klíčových slov
  • Longtailová optimalizace
  • Publikování kvalitního obsahu (článků)

Každá z těchto čtyř oblastí má svá specifika, kterým je nutné věnovat se více do detailu, a proto se tomuto tématu budu věnovat v samostatném článku.

Placená PPC reklama ve vyhledávači Google a Seznam

Správně vedená reklamní kampaň v systému Google Ads a Sklik stále představuje nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak přivést na váš internetový obchod potenciální zákazníky, kteří hledají přesně to, co ve svém obchodě nabízíte. Tak jako u všeho, i této oblasti je třeba rozumět, jinak můžete do kampaně investovat i poměrně mnoho prostředků bez žádoucího výsledku. Rozumný výběr klíčových slov a optimalizace cílových stránek vám však určitě přinese ovoce v podobě přílivu kvalitní návštěvnosti a nárůstu objemu prodeje.

E-mail marketing a reklamní maily

E-mail marketing, realizován ve formě pravidelných newsletterů a příležitostných reklamních emailů (akce a pod.), je jedinou aktivní formou reklamy, kdy nemusíte čekat na zákazníkovu poptávku ale můžete ho oslovit když uznáte za vhodné. Tato forma reklamních kampaní vyžaduje spolehlivé technické a technologické zázemí a musí být prováděna v souladu se zákony o rozesílání vyžádané reklamy. Doporučuji vám proto využít profesionální řešení.

Tvorba a publikování článků

Chcete-li získat důvěru vašich potenciálních i stávajících zákazníků, doporučujeme vám tvořit a publikovat hodnotné články na stránkách Vašeho e-Shopu. Kromě toho, že svým návštěvníkům poskytnete zajímavé informace, podpoříte i své pozice a zvýšení množství úspěšných pozic ve výsledcích vyhledávání. Systém psaní a publikace nových článků by měl být postaven na Vaší celkové obsahové strategii o které jsem psal v předešlém článku.

Sociální síť Facebook - síla doporučení a komunikace

Facebook reklama poskytuje provozovatelům e-shopů mnoho skvělých možností, jak propagovat svůj obchod a zároveň komunikovat se svými zákazníky. Integrace tlačítka "To se mi líbí" zároveň umožňuje návštěvníkům vašeho obchodu doporučit váš produkt na své FB zdi. A protože většina z nás dá na doporučení svých známých představuje Facebook příležitost pro šíření doporučení vašeho e-shopu a zboží, které v něm prodáváte.Prostřednictvím profilové stránky vašeho e-Shopu na Facebooku můžete komunikovat s vašimi zákazníky a fanoušky. Máte tak možnost rychle komunikovat a reagovat na připomínky, návrhy i stížnosti prostřednictvím sociální sítě, na níž má svůj profil již více než 2,5 milionu Čechů.

A tímto vše začíná ...

Krom zmíněných, nejčastěji využívaných možností pro online marketing vašeho e-Shopu existují další, kterými můžete podpořit propagaci a obchodní účinnost vašeho internetového obchodu a přilákat potenciální zákazníky. Důležité je určit si cíle, znát vaši cílovou skupinu, stanovit si realizovatelnou strategii, vybrat vhodná média a především měřit úspěšnost kampaní. Bez kvalitních statistických informací nebudete totiž umět vyhodnotit ani efektivitu kampaní ani návratnost investice, kterou do e-Shopu, jeho provozu a propagace musíte vložit.

Publikoval: Jiří Galandr / konzultant online marketingu

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner