Marketing

Jak vybrat klíčová slova pro vyhledávače

Jak vybrat správná klíčová slova a kde je umístit na webové stránce, aby vás lidé našli na Google či Seznamu? Pojďme se na to podívat blíže ...Na základě statistik z minulých let vyplývá, že do vyhledávače zadáváme většinou víceslovné výrazy.
Jirka Galandr

Jak vybrat správná klíčová slova a kde je umístit na webové stránce, aby vás lidé našli na Google či Seznamu? Pojďme se na to podívat blíže ...Na základě statistik z minulých let vyplývá, že do vyhledávače zadáváme většinou víceslovné výrazy. Někdy používáme pouze jedno slovo, tehdy však hledáme něco s čím jsme se již dříve setkali, pouze jsme si nepamatovali přesnou adresu URL dané webové lokality. Jde hlavně o známé značky, zkratky nebo o nějaké obecné pojmy. Takové chování svědčí o tom, že lidé kladou specifické otázky. Hledají konkrétní služby, produkty nebo návody, a na tyto specifické víceslovné dotazy očekávají i specifické odpovědi.

Jak lidé vyhledávají na internetu?

Vžijte se do kůže člověka, který hledá informace. Z běžných uživatelů málokdo využívá pokročilejší vyhledávací operátory, které Google podporuje. Zadávají do vyhledávače slova oddělená mezerami. V takovém případě mluvíme o volné shodě ve výsledcích vyhledávání. Někdo však hledá přesnou shodu na zadaná klíčová slova a vyhledávací dotaz napíše do uvozovek, při které se bere ohled i na pořadí slov a gramatický tvar skloňování. I na to je dobré myslet při volbě klíčových slov. Google nerozlišuje velká a malá písmena, čili z tohoto hlediska je jedno jak je poptávka odeslána. Při výběru klíčových slov pomocí kterých chcete, aby potenciální návštěvníci vaši webovou stránku našli, musíte brát v úvahu některé důležité faktory:

  • Pro jakou cílovou skupinu lidí je stránka určena - pohlaví, věk, jazyk, vzdělání, zájmy atd.
  • O jakou službu či produkt projevují zájem - cena, dostupnost, bezpečnost, výhody atd.

Nástroj od Google s názvem Plánovač klíčových slov, který je mimochodem součástí AdWords a je dostupný bezplatně, umožňuje zjistit průměrný měsíční počet vyhledávání pro zadané výrazy. Pomocí něj snadno zjistíte konkurenceschopnost klíčových slov. Nástroj vám zobrazuje i další relevantní, méně konkurenční slova, a vy se můžete soustředit i na ty při optimalizaci, abyste se dostali výš na žebříčku ve výsledcích vyhledávání. Právě s touto technikou souvisí tzv. klíčové slovo na dlouhý ocas (anglicky long tail keyword), která jsou více specifická, protože se skládají z více slov. Typicky 3 až 5 je doporučený rozsah slov. Při takovém složeném dotazu se počet výsledků ve vyhledávání radikálně sníží, a právě to se dá využít ve prospěch optimalizace na danou oblast. Platí jedna důležitá zásada, že klíčové slovo pod kterým chcete být viditelní, se musí na dané webové stránce vyskytovat. Je to opravdu tak jednoduché. Proto při psaní obsahu na svou webovou stránku dbejte na přirozené používání těchto slov. Poměr mezi klíčovými slovy a celého textu je vhodné udržet okolo 5%. Nadměrný výskyt stejných slov může vaší stránce ublížit, jelikož algoritmus vyhledávače takový obsah vyhodnocuje jako spam.

Další vhodná místa k umístění důležitých klíčových slov jsou:

  • V adrese URL, ať už v samotné doméně nebo za doménou. Inu, v dnešní době už jen velmi těžko najdete volnou doménu pro populární klíčová slova. Co ale můžete používat jsou tzv. hezké URL adresy za doménou, v nichž jsou jednotlivá slova rozděleny pomlčkami.
  • Velkou váhu má titulek stránky, to je text mezi HTML značkami <title> Nadpis stránky </ title>. Jeho délka by neměla přesahovat 55 znaků. Google však neurčuje délku textu s počtem znaků, ale šířkou v pixelech, což představuje 512 px. Používá typ písma Arial o velikosti 18 px.
  • Rovněž velký důraz se klade i na popis stránky v HTML značce <meta = "description" content = "Krátký popis stránky.">. Google v aplikaci Webmaster Tools upozorňuje i na to, pokud nemáte unikátní popis pro každou jednu svou stránku. Nabízí přibližně 140 viditelných znaků. Ostatní jsou oříznuty, jak tomu je i v případě dlouhého nadpisu. Velikost písma je v tomto případě pouze 13 px.
  • Další známou HTML značku <meta name = "keywords" content = "první slovo, druhé slovo"> Google neindexuje, doporučuje se však vyplňovat ji pro ostatní vyhledávače. Nepište sem více než 3-4 výrazy. Jednotlivé výrazy však mohou skládat z více slov.
  • Nadpisy mají vyšší váhu než ostatní HTML značky, tak je používejte šikovně. Vhodná kombinace slov v nadpisech od <h1> až <h6> vede k vyšším pozicím ve výsledcích vyhledávání v případě nalezení shody.

Správa obsahu přes redakční systém

Každý nový obsah nebo článek v blogu, který přidáte na vaši webovou stránku je příležitostí k pokrytí důležitých klíčových slov dané oblasti. Pokud si chcete dát vytvořit novou webovou stránku nebo e-shop, jednoznačně si vyberte řešení ve spojení s redakčním systémem. Prostřednictvím něj si budete umět aktualizovat obsah na své stránce a jednoduše ho optimalzovat pro SEO. Propracovaný redakční systém, který zohledňuje zásady SEO, umožňuje dostat se na první místo ve vyhledávání Google zcela přirozeným způsobem, dlouhodobě a bez nutnosti placení drahých PPC reklam.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner