Marketing

Minimální životaschopný produkt

Chytrý způsob, jak uvést nový výrobek na trh v co nejkratším čase – to je minimální životaschopný produkt, neboli Minimal Viable Product (MVP). Tato prodejní myšlenka je vhodná zejména pro startupy nebo e-shopy s vlastní výrobou.
Jirka Galandr
5 minut čtení

Chytrý způsob, jak uvést nový výrobek na trh v co nejkratším čase - to je minimální životaschopný produkt, neboli Minimal Viable Product (MVP). Tato prodejní myšlenka je vhodná zejména pro startupy nebo e-shopy s vlastní výrobou. V čem to vlastně spočívá? Uvedete výrobek se základními funkcemi a následně sbíráte zpětnou vazbu. Díky tomu budete přesně vědět, jaké funkce váš výrobek potřebuje a můžete se na ně zaměřit. Snížíte tak náklady na výrobu a inovaci.MVP je produkt s nejmenší možnou funkcionalitou, tedy prvotní verze nebo základní kámen vašeho projektu. V tomto počátečním „syrovém“ stavu plně použitelný. Takový výrobek už je možné prodávat a zároveň ho postupně vylepšovat a zdokonalovat na základě průběžné zpětné vazby a reakcí zákazníků. Rozhodně tím méně riskujete. Nové projekty nás často stojí nemálo peněz, času a energie. Otázkou je, jestli se náš produkt na trhu uchytí a zaujme natolik, aby se nám všechny vynaložené výdaje a úsilí vrátily a v ideálním případě začaly i vydělávat.

Hlavní výhody MVP

  • Menší počáteční náklady
  • Rychlejší výroba/uvedení na trh
  • Ověření kupní síly
  • Dřívější feedback od zákazníků

Důležitou součástí tohoto testování je právě zmiňovaná zpětná vazba zákazníků. Uvádíte-li výrobek na trh, zeptejte se zákazníků, co si o něm myslí, co by vylepšili nebo naopak změnili. Nebojte se s výrobkem zaslat například prosbu o vyplnění krátkého dotazníku. Pokud vám na tom extrémně záleží, zkuste zákazníkům zavolat. Od těch, kteří s vámi budou mít chuť a čas mluvit, se určitě dozvíte spoustu přínosných informací, které vám pomůžou produkt dále rozvíjet. Z MVP se tak může stát plnohodnotný produkt s množstvím přínosných funkcí.

Příklady úspěšných MVP

MVP lze aplikovat na hmotný i nehmotný produkt. Spousta firem a značek, které teď považujeme za naprostou špičku ve svém oboru a jejichž roční obraty dnes dosahují astronomických výšek,odstartovala svou hvězdnou kariéru právě na základě využití filozofie MVP. Třeba takové Spotify, Airbnb nebo Facebook. Zkuste tedy na chvíli zapomenout na perfekcionismus a překvapitkonkurenci minimálním životaschopným produktem. Více o MVP se dozvíte na Shoptet TV.Informace v textu byly převzaty z článku Evy Knirschové pro Shoptet Blog.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner