Marketing

NÁSTROJE ONLINE MARKETINGU

Asi nebude žádným překvapením, když řeknu, že online marketing je hlavně o nástrojích, které používá marketingový specialista při své práci. Počet nástrojů neustále přibývá a ty stále procházejí vývojem. Prioritní úloha nástrojů v online marketingu je vykonat práci co nejkvalitněji, s ohledem na potřeby inzerenta (klienta) a za co nejkratší dobu. Tento článek se bude věnovat nejpoužívanějším nástrojům online marketingu, které musí znát každý marketér pokud chce svou práci vykonávat odborně a maximálně efektivně.
Jirka Galandr

Asi nebude žádným překvapením, když řeknu, že online marketing je hlavně o nástrojích, které používá marketingový specialista při své práci. Počet nástrojů neustále přibývá a ty stále procházejí vývojem. Prioritní úloha nástrojů v online marketingu je vykonat práci co nejkvalitněji, s ohledem na potřeby inzerenta (klienta) a za co nejkratší dobu. Tento článek se bude věnovat nejpoužívanějším nástrojům online marketingu, které musí znát každý marketér pokud chce svou práci vykonávat odborně a maximálně efektivně.

GOOGLE ADS

Tento nástroj slouží jako prostředí pro nastavení reklam v obsahové i vyhledávací síti Google a video reklamy Youtube. V tomto rozhraní jsou nastavovány formáty reklam jako jsou: PPC reklama, YouTube reklama, obsahová (bannerová) reklama, remarketing, reklama v mobilních aplikacích, Shopping kampaně (kampaně v nákupech).Správně nastavit a samozřejmě i vyhodnotit kampaně není úplnou hračkou. Na důkladné a přesné nastavení kampaně jsou nutné určité teoretické, ale i praktické zkušenosti. Marketér by měl znát možnosti Google Ads i samotný systém inzerování. Nezbytným teoretickým vybavením je znalost inzerce, znalost klíčových slov (jejich shod), systém vylučování a zařazováním klíčových slov, znalost aukčního systému, ochranných známek značek.Ads nabízí velké množství možností od cílení, přes úpravy cenových nabídek, nastavení remarketingové kampaně, cílení na konkrétní regiony a města, vylepšování cenových nabídek pro užší skupinu zákazníků a další nastavení.Je to systém jako celek, v němž jednotlivá nastavení a funkce do sebe navzájem zapadají.

GOOGLE ADS EDITOR

Offline nástroj na tvorbu kampaní pro obsahovou a vyhledávací síť Google. Tento nástroj je pomůcka výhradně na úsporu času. V této aplikaci je možné vytvořit všechny reklamní kampaně, tak jak to je v Google Ads. Výhodou je možnost práce s hromadnými úpravami.Google Ads Editor je propojen s Google Ads. Po dokončení práce na kampaní se kampaně jednoduše odešlou do Ads. Výhodou je, že práce je možná i bez připojení na internet. Po dokončení se kampaně jednoduše odešlou do Ads reklamního účtu v aktivním stavu.Možná by bylo vhodné doplnit předchozí větu s tvrzením, že po každém spuštění kampaní ať odesláním z Google Ads Editoru nebo aktivováním přímo v Google Ads probíhá každá reklamní kampaň schvalovacím procesem.Tedy Google zkoumá, zda kampaň neporušuje jednu ze zásad jako jsou: propagování zbraní, léčiv které potřebují lékařky předpis, produkty nevhodné pro nezletilé. Kampaně po aktivaci marketérem a kontrole budou reálně fungovat asi po dvou hodinách v některých případech i dříve.

GOOGLE ANALYTICS

Velká výhoda online marketingu je ta, že se dá velmi přesně měřit. Tento nástroj je určen právě pro analýzu a různé statistiky z webových stránek. Měřením dokážeme zjistit chování uživatele během návštěvy webu, nákupní chování, geografickou polohu uživatele podle měst, věk, pohlaví, skupinu zájmů, zařízení z nichž uživatel došel na web, přesnou značku smartphonu a další údaje. Při dokonalém spojení metrik do souvislostí, napoví příčiny splnění / nesplnění požadovaného cíle.Google Analalytics sleduje velké množství dat, vyjmenovat všechny by bylo mimořádně vyčerpávající, ale nejvíce směrodatné metriky pro marketingového specialistu jsou: kanály, z nichž uživatelé na web chodí, tedy zda jde o organické vyhledávání, placené vyhledávání, sociální sítě, cenové porovnávače. Google Analytics nabízí i možnosti vlastních metrik, které lze přidat při měření specifických měřených cílech.

FACEBOOK BUSINESS MANAGER

Prostředí pro tvorbu reklam na sociální síti Facebook. Toto prostředí nabízí nastavení cílení podle věku, pohlaví, zájmů, geografie, vztahů, fanoušky, stránek, které mají uživatelé v oblibě a podobně. Tak jako Google Ads i Facebok Business manager umožňuje vytvořit remarketingové reklamní kampaně, která se komponují právě v rozhraní Business Manageru.Výhodou cílení na Facebooku, je ta, že Facebook pracuje s reálnými uživateli. Google pracuje s cookies, tedy s pomyslnými soubory, které shromažďují informace o činnosti na internetu. Proto se Facebook reklama lépe cíli a zasáhne relevantnější uživatele.

MERGADO

Tento nástroj slouží k tvorbě importů potřebných údajů pro cenové srovnávače. Mergado nabízí jako jeden z mála nástrojů chytré propojení s nejpoužívanějšími porovnávači cen.U nás to je Zboží.cz, Heureka.cz. V zahraničí, ale i na Slovensku se používá na srovnávání cen oblečení cenový porovnávač Glami.Mergado dokáže upravit a stahovat feed produktů pro cenové porovnávače, tak aby fungoval správně a obsahoval potřebné hodnoty produktů.Feed je tabulkový soubor ve formátu csv nebo xls nebo xml. Z tohoto souboru vycházejí cenové srovnávače, tak aby bylo možné určit, které produkty budou zahrnuty do cenového porovnávání. Samozřejmostí je aktuálnost dat o produktech, která je již zajištěna. Není potřeba neustálého nahrávání feed (souboru) do cenových srovnávačů.Tento nástroj byl vyvíjen pro snadnou práci s cenovými srovnávači tak, aby bylo nahrávání feedu produktů rychlejší a aby byl inzerent oproštěn od čekání na služby programátora.

SCREAMING FROG

Pomůcka pro každého SEO specialistu. Tento nástroj dokáže opravdové divy. Dokáže exportovat, všechny URL adresy z webu. Nástroj je využíván hlavně při SEO auditu webu.Dokáže rozpoznat duplicitní popisy stránek, jejich nadpisy, chybné nebo nefunkční URL adresy, názvy - popisy obrázků. Zde je vyjmenováno jen pár základních funkcí tohoto můžeme říci že zázračného nástroje.Další funkce jsou spíše pro pokročilejší, a proto jmenované nebudou. Tento článek slouží jako obecný náhled nástrojů online marketingu.

Zbožné přání nás marketingových konzultantů?

Sledovat online chování je dnes možné. Možná až na pár výjimek je sledování online nákupního procesu dokonalé.Asi každý z nás uskutečnil nákup v kamenné prodejně, tedy mimo online poté co si informace vyhledal na webu. Nástroj na správné a relevantní měření, vyhodnocování offline nákupů po spatření online reklamy zatím neexistuje.

Co by tento nástroj přinesl?

Ušetření nákladů, respektive přesunutí části nákladů i pro offline svět, který by úzce spolupracoval s online světem.Platí heslo: Pokud chceme používat náklady na marketing rentabilně, musíme úspěšnost kampaní správně měřit a vyhodnocovat.Myšlenka na závěr: Co pomůže marketingovému specialistovi při práci, to pomůže i klientovi k lepším prodejům.Ještě nejste rozhodnuti, který nástroj pomůže růst vašemu byznysu? Chcete vědět, který z nástrojů by byl pro váš byznys nejvhodnější? Domluvme si nezávaznou konzultaci.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner