Marketing

Online marketing 2017

Rok 2016 jsme nechali za dveřmi a nový nám nabízí řadu nových řešení, které by neměly chybět ve vaší online marketingové strategii pro rok 2017. Popularita sociálních médií roste a rok 2016 to jen potvrdil.
Jirka Galandr

Rok 2016 jsme nechali za dveřmi a nový nám nabízí řadu nových řešení, které by neměly chybět ve vaší online marketingové strategii pro rok 2017. Popularita sociálních médií roste a rok 2016 to jen potvrdil. Facebook jako sociální platforma dosáhl ve třetím čtvrtletí 2016 až 1,79 mld. měsíčních aktivních uživatelů. Youtube se pochlubil s 1,3 mld. uživatelů. Je očividné, že sociální média mají své místo v online světě a firmy potřebují vědět, co dělat, aby se naučili používat různé platformy ke svému prospěchu, a tím zvýšili své šance na úspěch v konkurenčním prostředí.

Tři důležitá fakta o českém uživateli

Než přejdeme na online trendy pro rok 2017 je dobré vědět co máme doma. Vždyť většinu procesů budeme aplikovat na českého prostředí. Fakt první: až 65% české populace používá smartphony i vedle jiných zařízeních, které vlastní. Takže vzhůru se na vývoj všech mobilních aplikací. O responzivním webu nemluvě. Fakt druhý: internet neslouží už jen na vyhledávání informací, ale stal se klíčovým nástrojem v procesu nákupu produktů online, to znamená že český zákazník je online zákazník. Fakt třetí: online video je jednou z forem obsahu, na které se lidé dokáží opravdu soustředit. Zde myslím především krátká videa. V České zemi používá měsíčně YouTube 3,6 milionu uživatelů, proto bychom se měli připravit na invazi minivideí v roce 2017.

Smartphone náš každodenní průvodce

Být online na každém kroku je povinná modlitba dne. Smartphony doběhli klasické počítače a Česko je jedna ze zemí, v níž se mobily používají více, než je evropský průměr. Z hlediska využití spotřebitelských zařízení máme dva hlavní trendy, a to zvýšený růst v akceptaci smartphonů v běžném používání a pokračující popularita mobilních zpráv. Asie tvoří více než polovinu celé globální uživatelské smartphone základny. Je proto vysoce pravděpodobné, že trend, který nastoupí v Asii, doběhne za pár měsíců i Evropu.

Rostoucí význam mobilního marketingu a mobilních aplikací

Více než 50% vyhledávání je uskutečněných přes mobilní zařízení.

  • 91% uživatelů Facebooku (aktivních uživatelů za den) surfuje na mobilním zařízení.
  • 80% příjmů z reklamy na Facebooku pochází z mobilu.
  • 90% z mobilního mediálního času tráví uživatelé v aplikacích.

social messaging

Zůstaňme při anglickém výrazu social messaging. Lidé si oblíbili soukromé zprávy více než aktivní zapojení se v rámci různých sociálních platforem. Soukromé zprávy jsou tak populární, že od února 2016 dosáhla mobilní aplikace WhatsApp 1 000 000 000 aktivních uživatelů.Musíme podotknout, že čtyři nejoblíbenější messaging aplikace, a to Messenger, WhatsApp, QQ Chat a Wech mají širokou globální komunitu. Firmy už začínají využívat rostoucí trend social messaging. V listopadu 2016 Facebook oznámil inzerentům, že mohou využívat reklamu v MESSENGER, ale musí upozornit na svou značku uživatelů v aktualitách. Kliknutím na tuto reklamu bude reklama držet uživatele přímo v okně chatu uvnitř Messengeru. Firmy touto cestou budou moci prostřednictvím mobilních aplikací předávat své poselství. Považujeme to za další možnost elektronického obchodování.

Optimalizace pro vyhledávače + Content marketing

Věděli jste, že až 59% uživatelů má jako hlavní zdroj informace online vyhledávače? SEO optimalizaci se proto ani v roce 2017 nevyhnete. Definujme to jako propojení mezi tím technickým (co se líbí vyhledávačům) a tím, co mají rádi lidé a vaši zákazníci. To znamená spojení optimalizace pro vyhledávače s obsahovým marketingem, placenými reklamami, email marketingem, strategií na sociálních sítích a důkladnou analýzou získaných dat.Obsah, mnohdy označovaný jako "král" v digitálním marketingu, bude i nadále důležitou součástí každé online marketingové strategie. Příliv profesionálních copywriterů a videotvůrců také zvýší konkurenceschopnost obsahového marketingu. Klíčem k úspěchu bude jedinečný, vysoce kvalitní a interaktivní obsah. Nastane obrovská poptávka po odbornících, kteří mají znalosti a zkušenosti v dané oblasti.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner