Marketing

Vliv nejnovějších trendů ve vyhledávání na SEO

Tak jako mobilní vyhledávání, i další nové služby ve vyhledávači Google mohou ovlivnit umístění stránky ve výsledcích. Po každé novince se objevují články od "Odborníků" o hrozbě zániku SEO optimalizace. Největší rozruch přinesly tyto úpravy Google.
Jirka Galandr

Tak jako mobilní vyhledávání, i další nové služby ve vyhledávači Google mohou ovlivnit umístění stránky ve výsledcích. Po každé novince se objevují články od "Odborníků" o hrozbě zániku SEO optimalizace. Největší rozruch přinesly tyto úpravy Google:

  • Personalizace (přizpůsobování výsledků aktivitám uživatele)
  • Lokální vyhledávání (přizpůsobení výsledků umístění uživatele)
  • Instantní vyhledávání (snaha o zrychlení vyhledávání)

Důvodem paniky jsou argumenty, že už nebude mít smysl optimalizovat stránky, pokud do řazení výsledků budou vstupovat takové externí faktory jako chování a preference uživatele a jeho přátel. Je třeba říci, že v žádném z těchto případů se nejedná o změnu algoritmů Google. Staré pravidla pro SEO například množství kvalitních odkazů, směřujících na stránku či kvalitní a unikátní obsah  stále platí. Jde pouze o drobné úpravy, kterými Google přizpůsobuje výsledky na základě charakteristik daných skupin uživatelů.

Personalizace vyhledávání

Personalizované vyhledávače jsou charakteristické tím, že se přizpůsobují potřebám uživatelů. Po registraci na uživatelský účet se tyto nástroje učí na typech dotazů, které konkrétní uživatel zadává. Pokud tedy zadává často dotazy z jedné oblasti (například hudba), vyhledávač po čase zobrazuje mezi prvními výsledky informace právě z této oblasti. Můžeme říci, že nám pomáhají ušetřit čas, který bychom strávili při preformulovávaní neúspěšného dotazu. Vyhledávače vycházejí z toho, že nikdo z uživatelů, hledající informace není stejný a každý má jiné potřeby.

Lokální vyhledávání

Lokální vyhledávání v Google zobrazuje místní výsledky podle toho, kde se uživatel právě nachází. Zjistilo se, že přibližně 40% vyhledávaných slov je spojených s nějakým místem. Proto Google začal automaticky přidávat k zadaným dotazem i umístění vyhledávajícího. Pokud například uživatel vyhledává restauraci a nachází se ve Zlíně, velkou část výsledků tvoří stránky restaurací právě z této lokality. Lokální vyhledávání v Google tak nahrává stránkám, optimalizovaným na dlouhý ocas klíčových slov. Kromě tvorby dlouhého ocasu klíčových slov máme ještě mnoho možností optimalizace stránek pro lokální vyhledávání. Princip spočívá v tom, že přizpůsobíme tradiční metody SEO pro lokální faktory. Například odkazy, které jsou stavebním kamenem webu, bychom měli získávat i z lokálních a příbuzných zdrojů. Pokud například přichází mnoho odkazů z českých stránek, stránka dostane lepší hodnocení iv českém Google. Proto je vhodné budovat odkazy například v lokálních a tematických adresářích. Stejně se berou do úvahy odkazy z vaší stránky na danou lokalitu. Kromě toho, pokud stránka odkazuje na weby s naprosto odlišným zaměřením.Už jsme zmiňovali, že doména má v případě optimalizace stále větší vliv. Proto je z hlediska lokální optimalizace třeba mít doménu a server v zemi, pro kterou stránky optimalizujeme. Pozice stránky ve výsledcích vyhledávání se v různých zemích liší. Pokud máme například stránky s koncovkou "co.uk", zlepšíme si umístění v Británii, ale snížíme hov Česku. Podobně je to i s umístěním serveru. Google zohledňuje dokonce i jazyk a kontaktní údaje uvedené na stránce i v sociálních médiích.

Jiří Galandr SEO konzultant Zlín

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner