Marketing

Všechny druhy Google Ads reklamy

Reklama v Google začínala jako čtyřřádkový textové inzeráty, dnes však Google Ads reklamy nabízejí mnohem více formátů. Většina z nich je přístupná přímo ze systému Google Ads, a proto se vyplatí vědět, co všechno má marketér k dispozici „pod jednou střechou“.
Jirka Galandr
5 minut

Reklama v Google začínala jako čtyřřádkový textové inzeráty, dnes však Google Ads reklamy nabízejí mnohem více formátů. Většina z nich je přístupná přímo ze systému Google Ads, a proto se vyplatí vědět, co všechno má marketér k dispozici "pod jednou střechou".

Jaké jsou možnosti reklamy přes Google na českém internetu?

Reklama ve vyhledávání Google

Reklama ve vyhledávání Google je textová reklama, která se zobrazuje ve vyhledávači Google. Znamená to, že se vaše reklamy budou zobrazovat v Google a na partnerských vyhledávačích (weby, které využívají Google vyhledávač). Najít si vás mohou lidé, kteří vyhledávají produkty nebo služby, které nabízíte. Pokud právě přemýšlejí nad koupí nějakého produktu, dobře cílená reklama jejich zasáhne ve vhodné chvíli.

Reklamu ve vyhledávání můžete cílit na základě:

  • Klíčových slov (reklamy se zobrazují na základě slov nebo výrazů, které zadáte při tvorbě kampaně)
  • Vstupních stránek (poskytnutím seznamu svých vstupních stránek pomůžete službě Google Ads určit, kdy se mají zobrazovat vaše dynamické reklamy a kam mají být směřování lidé na vašem webu).

Reklamy můžete dále segmentovat a zvyšovat / snižovat maximální cenu za kliknutí podle:

  • Remarketingových seznamů, tzv. RLSA (cílíte například na návštěvníky vašeho webu nebo podstránek)
  • Podobných publik k remarketingových seznamům (při těchto Google Ads automaticky vybere podobné lidí jako ti, kteří se nacházejí ve vašem remarketingovém seznamu)
  • Demografie (zde je možné zvolit pohlaví, věk, zda je uživatel rodič nebo ne, rodinný stav, dosažené vzdělání, také můžete upravit cenu za proklik na majitele domu či nájemníků)
  • In-market a Affinity publik (cílit můžete na různé aktuální nákupní úmysly či dlouhodobé chování lidí)
  • Zařízení (mobil, tablet, desktop nebo smart TV)
  • Místa (geolokalizační cílení na města, státy nebo vybrané oblasti)

Reklamu ve vyhledávání vždy platíte za kliknutí v režimu PPC tak, že Vám Google Ads odečte kredit, až když uživatel klikne na reklamu. Ve vyhledávání Google se dá stále inzerovat pouze pomocí textové reklamy. Google Ads však stále reklamy "rozšiřuje" a aktuálně má inzerent k dispozici 3 nadpisy (každý má 30 znaků) a 2 popisy reklamy (každý má 90 znaků). Při tvorbě reklamy myslete na to, že 3. nadpis a 2. popis se ne vždy zobrazí, proto by reklama měla dávat smysl i bez nich. Kromě toho můžete reklamu doplnit o rozšíření - rozšíření o telefonní číslo, rozšíření o strukturované úryvky, rozšíření o popisy, rozšíření o odkazy na podstránky, rozšíření o lokalitu, cenu ... Google Ads testuje stále nové možnosti, o čemž svědčí i nedávné doplnění rozšíření o formulář pro získávání Lead, který je aktuálně v beta verzi (momentálně není dostupný pro všechny). Novinkou ve vyhledávání Google jsou RSA reklamy (responsive search ads), které vám umožní vložit až 5 nadpisů a 5 popisů. Google na základě výkonnosti testuje a automaticky vybírá ty nejlepší kombinace.

Reklama v obsahové síti Google Ads

Kromě vlastního vyhledávání se v Google Ads dají spravovat inzeráty v rozsáhlé reklamní síti partnerských webů. Vaše reklama se bude zobrazovat na webech, které "spolupracují" s Google (tedy mají reklamu prostřednictvím Google AdSense) a v produktech od Google - Gmail, YouTube atd. Touto reklamou v obsahové síti budujete zejména povědomí o značce nebo firmě u lidí, kteří o vás ještě nevědí, nebo představujete nové produkty lidem, kteří vás už znají. Jak to funguje?
Reklamu v obsahové síti můžete cílit na základě:

  • Vámi zvolených umístění (reklama se bude zobrazovat pouze na webech / videích / aplikacích, které zvolíte)
  • Témat webů (reklama se bude zobrazovat na webech podle tematických okruhů, které si vyberete ze seznamu Ads)
  • Afinity uživatelů (reklama se bude zobrazovat uživatelům, kteří zapadají do kategorie přednastavených nebo vámi nastavených afinit)
  • Momentálních nákupních úmyslů (můžete si vybrat z předvolených nebo vytvořit vlastní, tzv. "Custom intent cílení"), životních událostí
  • Demografie (podobně jako ve vyhledávání můžete zvolit pohlaví, věk a rodičovství)
  • Remarketingových seznamů
  • Podobným uživatelům k vašim remarketingovým seznamům
  • Vlastního seznamu zákazníků (reklama se zobrazí lidem v seznamu, který předem nahrajete do Ads)

Na rozdíl od reklamy ve vyhledávání, si zde můžete vybrat, zda chcete platit za proklik, zobrazení či konverze. Např. u platby za zobrazení to znamená, že Ads vám bude účtovat až po zobrazení 1000 inzerátů. Kromě "klasických" statických bannerových reklam je možné použít:

  • Animované bannery (bannery ve formátu HTML5)
  • Dynamické bannery (bannery, ve kterých se uživateli dynamicky zobrazují produkty / služby, na které si díval na webu)
  • Responzivní reklamy (náhledově-textové reklamy, které se vytvářejí v rozhraní Ads)
  • Gmail reklamy - tzv. Gmail Sponsored Promotions (náhledově-textové reklamy či HTML5 reklamy, které se zobrazují v Gmail)

Jednou z možností v obsahové síti je vytvoření tzv. "Smart display kampaně". Tato kampaň kombinuje automatické vytváření reklam, automatické nabízení cen a automatické cílení, s cílem přivést co nejvyšší možnou hodnotu. Chcete-li vytvořit takovou kampaň, potřebujete získat alespoň 50 konverzí v obsahové síti (nebo alespoň 100 konverzí ve vyhledávací síti) za posledních 30 dní.

Video reklama

Video reklama se zobrazuje na YouTube, ve videích na webech partnerů a v aplikacích v Obsahové síti. Video reklamu nejčastěji využívají inzerenti na budování povědomí o značce / produktu. Díky dostupné optimalizaci na konverze je již video používané také u výkonnostních kampaních.Jak to funguje?Video reklamy můžete cílit podobně jako display reklamy na základě:

  • Vámi stanovených umístění (reklamu můžete cílit až na úroveň konkrétních videí)
  • Témat videí, kanálů
  • Zájmů uživatelů (afinita)
  • Demografie
  • Remarketingových seznamů (je možné cílit i na remarketingové seznamy z YouTube, čili znovu oslovit lidi, kteří již některé video z vašeho kanálu viděli)
  • Podobných uživatelů k vašim remarketingovým seznamům
  • Momentálních nákupních úmyslů (můžete si vybrat z předvolených nebo vytvořit vlastní), životních událostí

Jaké formáty lze využít na YouTube?

Nepřeskočitelná In-stream reklama: Maximálně 15-vteřinové video, přehrává se před jiným videem, během jiného videa nebo po jiném videu. Diváci nemají možnost reklamu přeskočit. Nepřeskočitelné reklamy používají cílovou CPZ (cena za tisíc zobrazení), platíte vždy za každých 1000 zobrazení své reklamy.
Přeskočitelná In-stream reklama: Videoreklama se přehraje před, během nebo po jiných videích. Uživatel má možnost přeskočit reklamu po pěti sekundách, za což neplatíte. Platíte buď za alespoň 30 sekundové shlédnutí videa (nebo shlédnutí celého videa, pokud je kratší než 30 sekund), nebo za tisíc zobrazení reklamy.
Video discovery reklama: Je to textová reklama s náhledem (thumbnail) videa, která se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání na YouTube, v doporučených videích, na hlavní stránce YouTube nebo na partnerských stránkách. Platíte za kliknutí na miniaturu videa, čímž se na video podíváte.
Bumper (Mikrospot): Jde o 6-sekundové nepřeskočitelné video, které se zobrazuje před nebo během jiného videa. Při použití formátu bumper vždy platíte za tisíc zobrazení reklamy.
Out-stream reklama: Reklamy out-stream jsou videoreklamy pouze pro mobilní zařízení (telefony a tablety), které se přehrávají na partnerských webech a v aplikacích. Inzerentům se účtuje poplatek pouze v případě, že se uživateli zobrazí alespoň dvě sekundy a minimálně polovina plochy reklamy (platíte za tisíc viditelných zobrazení reklamy).
Masthead reklama: Zobrazuje se nahoře domovské stránky na YouTube v počítačích, mobilních zařízeních a televizorech. Reklamy masthead jsou k dispozici pouze na principu rezervace přes obchodního zástupce Googlu a platíte za tisíc zobrazení této reklamy.

Reklamy na aplikace

Kampaně na aplikace (App campaigns) v rozhraní Google Ads najdete při vytváření nové display kampaně s cílem "App promotion".
Jak to funguje?
Systém bude automaticky nabízet reklamu na vaši aplikaci nejvhodnějším uživatelům (dle předem zvolené strategie). Vy do Ads zadáte pouze aplikaci, kterou chcete inzerovat, texty reklamy (max. 5 nadpisů a 5 popisů), obrázky nebo videa, nastavíte jazyk a geografické cílení + strategii cílení (cílení na objem instalací nebo akce v aplikaci). Systém bude následně zobrazovat reklamu ve vyhledávání Google, v Google Play, na YouTube nebo v obsahové síti Google. Při tomto typu reklamy si určujete cílovou cenu za instalaci aplikace (cost-per-install) nebo za akci v aplikaci (cost per action). V beta verzi mají někteří inzerenti možnost využít i cílovou návratnost výdajů do reklamy (cílová ROAS).

Reklamy v Google nákupech

Reklamy v Google nákupech, nebo také Shopping Ads, jsou dynamické grafické reklamy, které se zobrazují při vyhledávání konkrétních produktů nebo kategorií produktů. Například při vyhledávání dámské obuvi se vám ve vyhledávání Google kromě textových reklam zobrazí i seznam relevantních produktů, které směřují do jednotlivých e-shopů. Přímo v Google tak vidíte, kde koupit nejlevnější dámské boty.

Tento typ kampaně je přístupný také pro Českou republiku. Aktuální seznam zemí, ve kterých je tento formát podporován, naleznete v Google Ads nápovědě.
Jak to funguje?
Ve zkratce, reklamy v nákupech se v Google vyhledávání zobrazují na základě feedu (seznamu) produktů, který je nahrán v Google Merchant Centre. Na základě informací o produktu (např. Název, popis produktu, cena, dostupnost, EAN) se pak v systému spárují s vyhledávací poptávkou. Podobně jako v textové reklamě ve vyhledávání, i zde platíte aukčním systémem PPC za kliknutí.Že některé ze zmíněných formátů Google reklamy neznáte? Neznají je ani jiní a v tom může být příležitost - zkuste, zda vám bude fungovat responzivní reklama v obsahové síti nebo in-stream video na YouTube. Nemusí to stát mnoho práce ani peněz.
Zaujala Vás možnost efektivně propagovat vaše produkty a služby na Google? Rádi vám  pomůžeme. Stačí se nám ozvat.

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner