Marketing

Jak vybudovat skutečně úspěšný e-shop?

Faktem je, že online trh neustále roste a s ním i segment e-commerce. Co to znamená? Stále více lidí nakupuje a bude nakupovat online v internetovém obchodě, a proto je tu šance právě pro ty, kteří efektivně provozují vlastní e-shop, ukousnout si svůj kousek z koláče. V dnešní článku se zaměřím na to, jak vybudovat úspěšný e-shop, což je velmi častá a logická otázka každého majitele online shopu.
Jirka Galandr
9 minut čtení

Jak vybudovat skutečně úspěšný e-shop? Faktem je, že online trh neustále roste a s ním i segment e-commerce. Co to znamená? Stále více lidí nakupuje a bude nakupovat online v internetovém obchodě, a proto je tu šance právě pro ty, kteří efektivně provozují vlastní e-shop, ukousnout si svůj kousek z koláče. V dnešní článku se zaměřím na to, jak vybudovat úspěšný e-shop, což je velmi častá a logická otázka každého majitele online shopu.Počet e-shopů na českém trhu podle společnosti Heuréka v posledních letech skokově rostl. V roce 2014 jich bylo registrováno 37 200, což je skoro dvojnásobek proti roku 2010. Do těchto čísel se ale počítají i transakční weby, kde se za měsíc prodá třeba jen jedna věc, takže je těžké určit přesný počet aktivních obchodů. Většina z této spousty e-shopů nemá zvládnuty základní obchodně-marketingové dílky, ze kterých by složily funkční celek. Co je to konverzní poměr, optimalizace pro vyhledávače, UX, obsahová strategie, analytika, konverzní cesty, responzivita?Konverzní poměr Českých e-shopů se pohybuje v průměru kolem 1%. Důvody proč tomu tak je, se mohou lišit obchod od obchodu. Roli zde hraje obrovské spousta vnitřních i vnějších faktorů. Vnitřní faktor může být platforma eshopu, jeho grafika, responzivita, nebo UX odladění. Vnějším faktorem pak segment e-shopu, chování cílové zákaznické skupiny, nebo třeba roční období. Ideální je, aby se váš konverzní poměr, podle typu kanálu, pohyboval od 2% do 5%. Samozřejmě jsou kanály, kde primárním cílem není prodávat. Jsou to sociální sítě nebo blogy. Ty mají konverzní poměry do již zmíněného 1%.Lidé nákupní rozhodnutí nedělají vždy ihned. Ověřují, zkoumají a porovnávají produkty, k samotnému nákupu pak dojde třeba až při páté návštěvě a to jen tehdy, pokud jste potenciálního zákazníka ničím neodradili. V lepším případě mu Váš e-shop a Vaše komunikace posílila důvěru.Krom samotného množství e-shopů, utěšeně roste i počet lidí, kteří na internetu nakoupili a jejich důvěra v nakupování na internetu. Pokud se chcete věnovat e-commerce opravdu naplno, máte jedinečnou šanci prorazit. Samozřejmě, není to jednoduché a ani zadarmo.V tomto článku nebudu mít prostor odpovědět na všechny otázky a dát konkrétní návod každému e-shopu. Skutečně každý segment a e-shop je unikát. Univerzální řešení neočekávejte. Zázraky se sice dějí, ale ne příliš často a tak bude to chvilku trvat... Budu se věnovat hlavně začínajícímu e-shopu, který má zatím minimální obrat, ale disponuje financemi na počáteční investici.

Studuj, přemýšlej, ověřuj...

Je řada článků, které vám radí na začátek online podnikání různé techniky a postupy. Udělat analýzu konkurence, různé analytické průzkumy, odhady a podobně. To je všechno prima, ale každá legrace něco stojí a já bych takto s internetovým obchodem určitě nezačal. Nevhodně zvolený postup může být pro malé e-shopy likvidační. Investice dělejte opatrně a s rozumem v hrsti.

Jak začít s ecommerce a kam investovat

Potřeba je celkový roční rozpočet. Pokud se to bude dělat typickým "nevím jak podnikat stylem", tedy nevím kolik chci do e-shopu investovat, tak hrozí větší ztráty. Práce nebo strategie na styl "náhodně - závodně", nejen v onlinu, funguje méně. Nejlépe je poradit se s někým, kdo rozjel už úspěšný eshop a pomůže vám s vypracováním finančního plánu. Stačí na úvod jednodušší verze, kde si shrnete zdroje (zahrnuje vše co potřebujete k prodeji výrobků / služeb a jejich cenu), do nichž investice rozložíte v čase. Jedním ze zdrojů je online marketing.Ten vám přinese při investici do něj nějaký zisk, pokud máte nastavený marketingový ekosystém a prodejní životní cyklus správně. Úkolem pro Vás, je nastavit tento systém tak, aby pokud vložíte do marketingu (náklady na práci a reklamní rozpočet) rozpočet ve výši X, tak na výstupu z něj máte v obratu X * Y, kde Y je násobek investice v rámci limity trhu.Pokud můj eshop investuje do marketingu 10.000 Kč a je na trhu alespoň rok, dokáži říct, že se mi z marketingu vrátí alespoň 30.000 Kč v obratu, po 3 letech realizace marketingu a zlepšování jeho ekosystému to bude výrazně více, ale je zapotřebí myslet i na investice související s růstem, zlepšování procesů a služeb. Zde je klíčová marže, která hraje roli, protože pokud je příliš nízká, tak majitel internetového obchodu na to doplatí.

Jirka Galandr | e-shop konzultant

Zaujalo Vás téma tohoto článku?

Ozvěte se nám
KONTAKT
Logo certifikátu Google Partner.Zlatý certifikát Shoptet Partner